onsdag 18 maj 2016

Inspireras av blommmor

Här delar jag med mig av tre olika tekniker för att illustrera blommor. En detaljerad form och två enklare former.
 
 I mitt målarblock och i den kreativa processen gillar jag att använda olika tekniker. Ganska ofta finns blommor med på olika sätt. Enligt min mening finns det inga fel eller rätt sätt att rita en blomma. Mitt öga är inte intresserad av att måla av något exakt eller precis som det ser ut. Däremot gillar jag att inspireras av olika saker som blommor. Då brukar jag utgå ifrån en blomma eller bukett och utmana mig själv genom att försöka fånga blommorna på olika sätt.
Detaljerad form
Efter att ha studerat blommorna, dess former och färger började jag med att skissa med blyertspenna.
Efter det färglade jag med blyertsteckningen med akvarellfärger. Här försöker jag hitta de färger som blommorna har och är ganska noga med att hålla mig inom strecken.  
Det sista momentet i processen, att fylla i blommorna med tunn, svart penna,  kräver koncentration och tog mest tid. De svarta konturerna kan förändrar bilden genom att förstärka vissa bitar och ge bilden mer kontraster och liv.
Enkel form 1
 
Snabba  skiss målningar är något som jag använder ofta. Dels för att det är en skön form av att skapa och att det är bra om man har begränsat med tid . Här delar jag med mig två tekniker, där försökt fånga blommorna med hjälp av snabba ritningar.


Blommorna är ritade med tjockare, svart vattenfast penna. Denna del ska gå snabbt, ca 5-10 min. Här gäller det att inte snöa in på detaljer. Därefter tillsatte jag vattenfärger. Även denna del ska gå snabbt och jag vill inte vara för noga när jag lägger färgerna. Färgerna får gärna flyta in i varandra!

 

Enkel form 2 (mixt media)

Kritor är inte bara för barn! Det finns flera roliga sätt att använda sig av kritor. Jag gillar att använda kritor ihop med vattenfärger. Kritor är perfekta att använda till bakgrunder, som man sen kan måla över med vattenfärger. Kritorna som består av vax, stöter bort vattnet. Vilket jag tycker ge snygga effekter.

 

Här gjorde jag en super snabb illustration av blommorna. Först ritade jag blommorna "slarvigt" med barnens kritor. Sist målade blommorna och bakgrunden med vattenfärger/akvarellfärger.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar